JEDNODNEVNI IZLET ZA MUTAVELIJE I ČLANOVE DŽEMATSKIH ODBORA

MIZ  SANSKI MOST: JEDNODNEVNI IZLET ZA  MUTAVELIJE I ČLANOVE DŽEMATSKIH ODBORA

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most organizirao je u sriijedu, 11.11.2015. godine, jednodnevni izlet za predsjednike džematskih odbora (mutavelije) i njihove imame.

Izlet je zamišljen kao posjeta Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, te usputna posjeta banjalučkoj ljepotici, džamiji Ferhadiji.

Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ-e Sanski Most, Ilfada Ičanovića i gl. imama, prof. Huseina ef. Kovačevića, glavni cilj i razlog organiziranja ovog izleta bio je simbolično odavanje priznanja džematskim mutavelijama i članovima džematskih odbora koji predano i odano služe dini-islamu i svojim džematima želeći time samo Allahovo zadovoljstvo i očekujući Njegovu nagradu. Naravno da je mnogo korisno i međusobno druženje mutavelija, kao i sticanje novih saznanja o načinu rada i funkcionisanja Medžlisa IZ-e Tešanj i njegovih džemata, s obzirom da isti spada u red organiziranijih medžlisa na području Islamske zajednice u BiH.

Na putu prema Tešnju, upriličena je prvo posjeta džamiji Ferhadiji, definitivno najljepšem ukrasu grada Banjaluke. Niko od prisutnih nije mogao ostati ravnodušan kada se iza krivine ukazala Ferhadija u svojoj punoj ljepoti i sjaju. Uslijedilo je klanjanje dva rekata namaza koji se klanja iz poštovanja i ljubavi prema džamiji, te kratko upoznavanje od strane imama ove banjalučke ljepotice sa tokom njene reizgradnje i planiranim otvorenjem u idućoj godini.

Nakon toga nastavljen je put prema konačnom odredištu, gradu Tešnju. U Medžlisu IZ-e Tešanj, naše mutavelije sa nekoliko imama, kao i Glavnim imamom na čelu, domaćinski su dočekali predstavnici Medžlisa IZ-e Tešanj, gl. imam mr. Fuad ef. Omerbašić, te predsjednik Medžlisa, Zehrudin Kruško.

Predstavnici ovog Medžlisa upoznali su sanske musafire o historijatu nastanka ovog Medžlisa, kao i njegovom trenutnom načinu rada i funkcionisanja. S obzirom da je ovaj Medžlis i u uspješnom sistemu centralizacije članarine, podijeljena iskustva i ideje će svakako dobro doći našim mutavelijama, s obzirom da je centralizacija članarine jedan od ozbiljnih budućih projekata Medžlisa IZ-e Sanski Most.

Nakon zvaničnog prijema u prostorijama ovog lijepog i uspješnog Medžlisa, nastavljen je razgovor uz kahvu i ručak, a domaćini su musafirima upriličili i posjetu nekima od znamenitosti ovog grada i Medžlisa, među kojima su svakako stara tešanjska kula i tvrđava, kao i „imenjačica“ naše ljepotice sa četiri minareta, tešanjska Hamza-begova džamija.

Ovo je stara bosanska kamena džamija, sa četverovodnim krovom i prelijepim haremom, kao i enterijerom. Smještena je podno tešanjse kule i tvrđave, a građena daleke 1540-1545. godine.

Po povratku u Sanski Most, posjetili smo još jedan povratnički džemat u Kotor Varošu, gdje smo klanjali akšam i jaciju, odakle smo hairli stigli nazad puni lijepih impresija,  novih saznanja i lijepih poznanstava.

Zabilježili smo i nekoliko impresija naših naših mutavelija i članova džematskih odbora o ovom nesvakidašnjem putovanju:

Hadžija Mirsad Burnić (džemat Došci-G.Kamengrad): „Teško je opisati osjećaj kad smo stajali u haremu džamije Ferhadije i nijemo gledali u nju, istovremeno se prisjećajući kroz šta je sve prošla na putu svog ispravljanja i podizanja iz pepela. Da smo samo to doživjeli, vrijedilo je. Hvala našem Medžlisu što nam je to omogućio i organizirao!“

Fadil Dervišević (džemat Kruhari): „Drago mi je što i ne pamtim više od kada hizmetim svojoj vjeri i džematima gdje god sam živio, a ali mi je isto tako drago što nam je naš Medžlis za zalaganje i doprinos našim džematima iskazao priznanje i na ovaj način. Isto tako, mislim da je svima nama koristilo što smo čuli kako funkcioniše i radi jedan Medžlis koji je već odavno u sistemu centralizacije.“

Na kraju ovog zapisa ostaje nam da se za topli doček najljepše zahvalimo predstavnicima MIZ Tešanj koji su zaista bili domaćini u pravom smislu riječi. Neka ih Gospodar svejtova nagradi i podari i njima i nama uspjeha u našoj zajedničkoj misiji i radu na putu služenja našoj vjeri, kao i promovisanja njenih vrijednosti i ljepota.

* FOTOGALERIJU slika možete pogledati na našoj službenoj fb stranici!

www.medzlis.info


 

Podijeli