Sanski Most: Održana promocija knjige „Sigurnosne pretpostavke BiH“, autora dr. Selme Cikotića

Održana promocija  knjige „Sigurnosne pretpostavke BiH“, autora dr. Selme Cikotića

Sinoć je, u organizaciji općine Sanski Most, Medžlisa Islamske zajednice, te Narodne biblioteke,  u prepunoj Sali općinske vijećnice održana promocija knjige „Sigurnosne pretpostavke BiH“, autora dr. Selma Cikotića.

Autor je pripadnik Armije BiH na vrlo odgovornim ulogama i  zadacima, nakon rata u diplomatskoj misiji BiH u Americi, a posljednja njegova uloga bila je funkcija Ministra odbrane Bosne i Hercegovine.

O knjizi su, u svojstvu promotora, govorili: dekan Pravnog fakulteta u Bihaću, prof.dr. Nevzet Veladžić, općinski načelnik dr. Mustafa Avdagić, glavni imam Medžlisa S. Most, prof. Husein ef. Kovačević, te sam autor.

Knjiga je izazvala izuzetno zanimanje građana Sanskog Mosta, a bilo je i onih koji su iz drugih gradova Kantona mahsuz došli na ovu promociju.

Promociju su svojim prisustvom uveličali i premijer Kantona, mr. Izudin Saračević, te Ministar policije USK-a, mr. Senad Kljajić.

Profesor Veladžić je u svom ilaganju, između ostalog, naglasio da, sa naučnog aspekta, ova knjiga ispunjava sve naučno-metodološke pretpostavke, te zavrjeđuje da bude izučavana na visokoškolskim ustanovama koje se bave ptanjem sigurnosti države. Izrazio je i svoje očekivanje da će autor, nakon ovog djela, pristupiti izučavanju fenomena terorizma, te pisanju djela o istom, jer je ovom knjigom pokazao i dokazao da je za to kompetentan.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Sanski Most u svom obraćanju je apostrofirao važnost djela koja aktualiziraju i tematiziraju pitanje sigurnosti, posebno kada dolaze iz pera čestitog i  učenog Bošnjaka koji se do sada dokazao u odbrani Bosne i Hercegovine i na liniji, i u politici i diplomatiji.

„Važnost ove knjige posebno se manifestuje u današnjem vremenu u kojem svjedočimo da nam drugi pokušavaju na najperfidnije načine osporiti državu, jezik i naciju“, istakao je, između ostalog glavni  imam Medžlisa.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor ovog vrijednog djela, dr. Selmo Cikotić, počevši svoj govor izrekom da se „život živi unaprijed, ali se razumije gledajući unazad“. Govoreći o  razlozima koji su ga motivisali da pristupi istraživanju ove tematike, citirao je i rečenicu iz izvještaja jednog francuskog diplomate:“Bošnjaci, to je jedan dobar narod, ali se, nažalost, o njima najviše zna iz izvještaja njegovih neprijatelja“.

U daljnjem izlaganju naveo je primjere indoktrinacije i falsifikacije historiografskih fakata naše slavne historije o kojoj mi , u vremenu komunizma, nismo mogli učiti i znati.

Ilustrativan je primjer iz bečkog vojnog Arhiva u kojem se nalaze brojni dokumenti o čuvenom Boju pod Banjalukom (1737. godina) u kojem su Bošnjacu porazili vojsku austrougarke Monarhije.

„U tim izvještajima, između ostalog, stoji da nigdje austrougarska vojska za sedam decenija svog ratovanja nije doživjela poraz i debakl kao od Bošnjaka kod Banjaluke, dok mi, prije rata u osnovnim i srednjim školama, pa ni fakultetima o toj bitci nismo učili ništa“, naglasio je dr. Cikotić.

www.medzlis.info

 

 

Podijeli