Medžlis Sanski Most domaćin XVII sportskih susreta imama Bihaćkog muftijstva

Medžlis Sanski Most domaćin XVII sportskih susreta imama Bihaćkog muftijstva

Danas (04.05.2016.) su u Sanskom Mostu održani sportski susreti imama Bihaćkog muftijstva. Ovakvi susreti i druženja imama, poznatiji kao „hodžijada“ održavaju se svake godine na području drugog medžlisa, a ovo su bili sedamnaesti po redu i domaćin im je bio MIZ Sanski Most. Organizator ovih susreta na nivou cijele Islamske zajednice je Udruženje Ilmijje u BiH.

Praksa je da svaki medžlis kandidira svoje ekipe u disciplinama u kojima se ‘odmjeravaju’ sportske vještine imama, a ove godine su to bile: nezaobilazni nogomet, šah, te stolni tenis.

Prije samog otvaranja XVII sportskih susreta, prisutnim imamima su se obratili: Selmir ef. Hurić, predsj.Okružnog odbora Ilmijje MIZ S. Most, mr. Husein ef. Kovačević, gl. imam MIZ S. Most i Izet ef. Šahinović, predsj. Kantonalnog odbora Ilmije. Svaki od govornika je spomenuo potrebu da se tradicija druženja imama i kroz sportske susrete treba njegovati, te da poznatu izreku: U zdravom tijelu, zdrav duh možemo slobodno inverzirati, te kazati da, u ovom slučaju, ona može glasiti U zdravom duhu, zdravo tijelo.

Na kraju se prisutnim imamima obratio premijer Unsko-sanskog kantona,  mr. Izudin Saračević, koji je podsjetio prisutne na značajnu ulogu koju imami predstavljaju u društvu i državi BiH, te naglasio da je i njegovo današnje prisustvo znak podrške i priznanja imamima za to.

Turnir u nogometu su otvorile ekipe medžlisa Sanski Most i Cazin, te ga isto tako i ‘zatvorile’ igrajući ponovno finalnu utakmicu u sportskoj borbi za 1. i 2. mjesto.  Na kraju, spomenimo i pobjednike današnjih sportskih susreta imama, muderrisa i uposlenika IZ-e:

NOGOMET:

1. MJESTO: EKIPA MIZ CAZIN;

2. MJESTO: EKIPA MIZ SANSKI MOST

3. MJESTO: EKIPA B.NOVI-KOSTAJNICA.

ŠAH:

1. MJESTO: MIZ B. NOVI, šahista: Muhamed ef. Hodžić.

STOLNI TENIS:

1. MJESTO: MIZ PRIJEDOR, teniser: Semir ef. Bušatlić.

Pobjednici u navedenim disciplinama predstavljat će naše Bihaćko muftijstvo na sportskim susretima koji se, za nivo cjelokupne IZ-e u BiH, ove godine održavaju u Mostaru.

Ovogodišnji XVII sportski susreti imama, muderrisa i uposlenika medžlisâ završeni su ručkom koji su domaćini priredili za sve prisutne kolege-takmičare, a prisutni gosti nisu štedili riječi pohvale i čestitki za sveukupnu organizaciju istih. Mi ih ovdje prenosimo uz napomenu da su za istu , prije svih drugih, zaslužni predstavnici Udruženja ilmijje MIZ Sanski Most, na čelu sa vrijednim predsjednikom Selmir ef. Hurićem.

Ljudsku zahvalu, pored Medžlisa S. Most, dugujemo i Općini Sanski Most koja je bila supokrovitelj današnjih sportskih susreta.

*FOTOGALERIJU MOŽETE POGLEDATI NA NAŠOJ OFICIJELNOJ FB STRANICI…

www.medzlis.info

 

Podijeli