PREDSTAVNICI VAKUFSKE DIREKCIJE R. TURSKE U RADNOJ POSJETI NAŠEM MEDŽLISU

PREDSTAVNICI VAKUFSKE DIREKCIJE R. TURSKE U RADNOJ POSJETI NAŠEM MEDŽLISU

Jučer /12.10.2016./ u službenoj radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most, boravila je delegacija ispred Generalne direkcije vakufa Diyaneta Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

 

Delegaciju su sačinjavali stručni djelatnici ove dvije izuzetno važne ustanove islamskih zajednica – ispred Direkcije vakufa Republike Turske: Esin Yaren, ing. arhitekture i Soner Ugurlu, ing. građevinarstva, te pravnik Huso Salihović, ispred Vakufske direkcije IZ u BiH.

Konkretan povod ove posjete bio je sagledavanje mogućnosti implementacije projekta izgradnje vakufskog tržnog centra na Hamzibegovom vakufu, na prostoru sadašnje gradske pijace.

Ova posjeta je uslijedila dan nakon što je direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, dr.hfz. Senaid ef. Zajimović boravio u Ankari gdje je na radnom sastanku sa direktorom Generalne direkcije vakufa R. Turske, dr. Adnanom Ertemom, predstavio nekoliko značajnih projekata za Islamsku zajednicu u BiH, među kojima i Vakufski tržni centar na Hamzibegovom vakufu.

Delegaciju je primio glavni imam Medžlisa Sanski Most, mr. Husein ef. Kovačević sa svojim saradnicima. U uvodnom razgovoru je goste upoznao sa historijatom Hamzibegovog vakufa i njegovim značajem za rad i prosperitet Medžlisa IZ Sanski Most.

Stručnu prezentaciju idejnog projekta Vakufskog tržnog centra gostima je predstavio inžinjer Denis Cerić koji je i autor istog.

Nakon razgovora i prezentacije, delegacija je obišla Hamzibegovu džamiju, kao i  prostor vakufske gradske pijace, te se uvjerila u potrebu i opravdanost implementacije ovog projekta. Na kraju su izrazili nadanje da će i njihovi pretpostavljeni u Vakufskoj direkciji R Turske prepoznati značaj ovog projekta, te biti plemeniti vakifi izgradnje istog.

Time bi ujedno Hamzibegov vakuf znatno oplemenili i produžili sjećanje na ovog plemenitog osmasnlijskog namjesnika i velikog vakifa našeg grada.


Podijeli