SOCIJALNI FOND „BERICET“ MEDŽLISA IZ SANSKI MOST PODIJELIO 11 PREHRAMBENIH PAKETA I 1.500 KM POMOĆI

 

SOCIJALNI FOND „BERIĆET“ MEDŽLISA IZ SANSKI MOST PODIJELIO 11 PREHRAMBENIH  PAKETA

I 1.500 KM  POMOĆI

U protekloj sedmici socijalni fond „Berićet“ Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most realizovao je značajne akcije pružanja novčane pomoći, kao i pomoći u podjeli paketa sa osnovnim životnim namirnicama.

Ova humana gesta „Berićeta“ dijelom je jedna od redovnih socijalnih aktivnosti našeg Medžlisa, a ovog mjeseca posebno potaknuta simboličnim datumima koji su iza nas: Dana oslobođenja naše Općine (10.10), Međunarodnog dana hrane (16.10), Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva“ (17.10), kao i Dana osnivanja 5. Korpusa Armije BiH (21.10).

U tom smislu, zamolili smo Udruženje veterana i demobilisanih boraca ABiH da nam dostave spisak 10 porodica demobilisanih boraca koji su u socijalnoj potrebi kako bismo njima u ovom mjesecu uručili prehrambene pakete, naravno, kao minimum izraza naše zahvalnosti i pažnje.

Što se tiče novčanih donacija, njih smo uručili u tri porodice sa djecom – jetimima. Sve tri ove porodice su primjer teških životnih iskušenja i sudbina koje su zadesile samohrane majke sa djecom, nakon smrti njhovih muževa. Istovremeno, iako bez ikakvih materijalnih primanja, one su primjer istinske požrtvovanosti i borbe u dostojanstvenom podizanju svoje djece. Ovu donaciju (1200 KM) uručili smo zahvaljujući našoj saradnji i povjerenju koje su nam ukazali dobri ljudi iz Austrije, a putem velikog humaniste i našeg kolege, Ishaka ef. Ahmetovića.

Donaciju za pomoć u školovanju (300 KM) uplatili smo za dvoje čestitih studenata u Sarajevu, za koje se nadamo da će uspjeti dobiti godišnje stipendije i moći nesmetano nastaviti svoje školovanje. Briga djece koja krenu na put traženja znanja, pri tome čuvajući svoju vjeru i trudeći se opravdati  svoj studijski boravak i odvojenost od roditelja, trebala bi biti samo učenje i usavršavanje u znanju. Blago onima koji im na tom putu pomognu. U ovom slučaju je to naš dobrotvor iz Švedske, Reuf Okanović sa porodicom.

Činimo dovu Milostivom Gospodaru da dobročinitelje i njihove porodice Svojom moći čuva, da im nafaku uveća, podijeljenu sadaku nadoknadi i hurmetom sadake ih na ovom svijetu čuva.

Napominjemo da do sada nismo i nećemo objavljivati slike sa podjele bilo kakve vrste pomoći porodicama naših demobilisanih boraca (osim ako oni to sami žele). Svaka vrsta pomoći njima samo je mali dio našeg ogromnog duga za sve što su za nas učinili.

Vjerujemo da ćete imati razumijevanja za to, a svaki donator koji je na bilo koji način podrška našim humanitarnim i socijalnim aktivnostima ima pravo i dobit će (privatno) dokaze o opravdanosti doniranih sredstava.

Senad ef. Omić, koordinator

socijalnih aktivnosti Medžlisa

 

Podijeli