PREDSTAVNICI MIZ CAZIN I CAZINSKE MEDRESE U POSJETI SANSKOM MEDŽLISU

PREDSTAVNICI MIZ CAZIN I  CAZINSKE MEDRESE U POSJETI  NAŠEM MEDŽLISU

Jučer (02.11.2016.) je glavni imam našeg Medžlisa, mr. Husein ef. Kovačević, u svome uredu primio u radnu posjetu predstavnike Medžlisa Islamske zajednice Cazin, kao i predstavnike Cazinske medrese „Džemaluddin ef. Čaušević“.

 

Delegaciju MIZ Cazin činili su: Mirsad Topčagić, predsjednik MIZ Cazin, te Suad ef. Osmanagić, a delegaciju Medrese prof. Salih Dervić, direktor i dr. Rifet Šahinović, predavač u Medresi.

Povod i razlog posjete i radnog sastanka bila je analiza dosadašnje saradnje između Medrese i Medžlisa Sanski Most, kao i mogući modaliteti njenog unaprjeđenja. S obzirom da se MIZ Cazin nalazi pred historijskim trenutkom projekta izgradnje Islamskog centra i džamije, svakako je dobrodošla razmjena iskustava i u ovom segmentu, s obzirom da je Medžlis Sanski Most uspješno prošao sve faze u procesu revitalizacije i izgradnje svih porušenih džamija.

Na sastanku je razgovarano o rezultatima ovogodišnje akcije „Kurbani 2016“, te je konstatirano da je ona bila izuzetno uspješna. Podsjećamo, već dugi niz godina, porodice koje to žele, svoje kurbane mogu namijeniti za potrebe ishrane učenika-ica u nekoj od naših medresa ili islamskih fakulteta. Ova akcija je kod brojnih vjernika-ica prepoznata kao plemenita, te iz godine u godinu dobija sve veću podršku.

Predstavnici Medrese su izrazili zahvalnost Medžlisu IZ Sanski Most, koji ima najdužu tradiciju stipendiranja svih učenika-ica sa svog područja koji su u Medresi, barem kada su medžlisi Bihaćkog muftijstva u pitanju. Izraze zahvalnosti uputili su i svim imamima koji podučavaju najmlađe naraštaje dini-islamu, te animiraju iste da se nakon osnovnoškolskog obrazovanja odluče za Medresu kao svoju srednju školu. Glavnog imama su zamolili da njihovu zahvalnos prenese i svim džematlijama koji podržavaju plemenite aktivnosti Medžlisa i Medrese u ovom smislu.

www.medzlis.info

 

Podijeli