MEDŽLIS I OPĆINA SANSKI MOST DOBIJAJU MODERAN VAKUFSKI TRŽNI CENTAR

MEDŽLIS I OPĆINA SANSKI MOST DOBIJAJU MODERAN VAKUFSKI TRŽNI CENTAR

/18.03.2017./ Danas je u haremu Hamzibegove džamije održana press konferencija na kojoj je najavljen projekat izgradnje novog vakufskog tržnog centra. Riječ je o projektu koji će se u potpunosti finansirati sredstvima Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

O ovoj temi su danas govorili ambasador Republike Turske u BiH, Nj.e. Haldun Koç, gl. imam Medžlisa, mr. Husein ef. Kovačević, načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović i koordinator ovog projekta, Mirsad ef. Spahić.

Istaknuto je kako je riječ o višemilionskom projektu kojeg je Medžlis IZ Sanski Most kandidirao preko Vakufske direkciji u BiH, a prihvaćen je u prijateljskoj i bratskoj u Turskoj. Na danas održanoj press konferenciji izraženo je zadovoljstvo ovim projektom, te rečeno kako je ovo dobar primjer saradnje dvije zemlje na ekonomskom planu. Nakon toga, ambasador Koç je u pratnji predstavnika lokalne vlasti i Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most obišao prostor gradske pijace gdje će se u skoroj budućnosti graditi moderna gradska tržnica s mnoštvom različitih sadržaja.

Inače, riječ je o jednom od značajnijih projekata tokom poslijeratnog perioda, a u narednim mjesecima, u saradnji s lokalnim vlastima trebale bi biti obavljene sve neophodne aktivnosti u cilju rješavanja urbanističke i građevinske dozvole, kako bi radovi mogli započeti već na jesen.

Današnja press konferencija rezultat je uspješnog potpisivanja Protokola o saradnji koji je  28. februara ove godine direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr.hfz. Senaid Zajimović u Ankari potpisao sa direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske, dr. Adnanom Ertemom. Vakufska direkcija IZ u BiH je u saradnji sa svojim partnerom Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala neophodna sredstva iz vakufskih fondova za finansiranje radova potpune izgradnje tržnog centra na vakufu Hamzi-bega u našem gradu.

Podsjećamo, predmetna parcela ovog vakufa bila je nacionalizirana u bivšem sistemu, tj. bila je u državnom vlasništvu sa pravom korištenja na ime vakufa, ali nije bila privedena krajnjoj namjeni. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu općinsko vijeće i općinski načelnik donijeli su odluku o povratu ove nekretnine Islamskoj zajednici u BiH. MIZ Sanski Most je na parceli izgradio privremene objekte sa drvenim štandovima, a kompletna parcela se koristi kao lokalna pijaca.

 

U proteklom periodu Medžlis i Vakufska direkcija tražili su bolje rješenje kako bi unaprijedili ovaj vakuf. U tom smislu izrađen je i idejni projekat tržnog centra. Projekat je prošao sve analize i procedure odgovarajućeg projekta i konačno su obezbijeđena i sredstva za njegovu realizaciju. Izgradnjom tržnog centra Vakufska direkcija, Medžlis IZ Sanski Most i Općina Sanski i Most realizirat će jedan od svojih najvažnjih aktuelnih projekata na ovom području.

Podijeli