ZAKLJUČCI SA SASTANKA IMAMA MIZ SANSKI MOST

ZAKLJUČCI SA SASTANKA IMAMA MIZ SANSKI MOST

Jučer (25.05.2017) je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most održan sastanak između imama Medžlisa IZ Sanski Most i predstavnika vladajuće političke stranke u našem gradu.

 

Sastanak je iniciran od strane Udruženja Ilmijje, imama našeg Medžlisa, a sa ciljem sagledavanja novonastalih događaja kojima je javnost imala priliku ovih dana svjedočiti, te pronalaska rješenja u duhu kulture dijaloga i korektnih međuljudskih odnosa.

Konstatirano je da su mnogi nesporazumi i neumjesni medijski napisi bili posljedica nedostatka dijaloga između aktera. Isto tako i sva individualna neslaganja pojedinaca ne mogu i ne smiju biti predstavljena kao institucionalna, ukoliko to ona u formalnom smislu nisu. Ukoliko se već neslaganja i nesporazumi ne mogu izbjeći, oni trebaju ostati na individualnoj razini, bez obzira koju funkciju u zajednici i društvu njeni akteri predstavljali.

Stoga, imami se ograđuju od dosadašnjih dešavanja u pomenutom kontekstu te apeliraju, posebno u ozračju nastupajućih predramazanskih dana, da se javnost poštedi budućih međusobnih prozivanja, neargumentovanih optuživanja, a sve u cilju zaštite ljudskog digniteta, što je jedna od osnovnih intencija Vjere.

Naglašavamo da se principijelno protivimo bilo kojoj vrsti (zlo)upotrebe institucije ili funkcije u svrhu promocije ili odbrane ličnih stavova i interesa koji ne korespondiraju sa temeljnim načelima misijskog djelovanja imama, kao i uloge Islamske zajednice u društvu.

U nadi da ćemo nastupajuće ramazanske dane i noći provesti u skladu sa Božijim zadovoljstvom, svim vjernicima želimo Ramazan šerif mubarek olsun!

Predsj. Udruženja ilmijje:

Selmir ef. Hurić

Podijeli