POČINJE OVOGODIŠNJA MANIFESTACIJA „MUSALLA“

POČINJE OVOGODIŠNJA MANIFESTACIJA „MUSALLA“

Press konferencijom koja je danas održana u prostoru harema Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu najavljen je početak ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije „Musalla 2017“. Manifestacija će svečano biti otvorena u ponedjeljak, 3. jula na mihrabu musalle Sultan Mehmed Fatiha u Donjem Kamengradu i trajaće sve do 7. jula.

Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, istakao je da će i ovogodišnja manifestacija obilovati nizom raznovrsnih sadržaja. Prema njegovim riječima, nastojanje organizatora je da manifestacija svake godine bude bolja od prethodne. „Pored centralnog događaja, klanjanja džume namaza na lokalitetu Sultan Fatihove Musalle u Donjem Kamengradu, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH ili njegov zamjenik, očekuju nas promocije knjiga i zbornika, naučni događaji, koncerti islamske duhovne muzike, večeri Kur'ana, kulturni i sportski sadržaji.

Javnosti posebno preporučujemo naučni skup na temu „Muslimani i Evropa“ , gdje očekujemo dolazak i učešće eminentnih naučnika i stručnjaka i zanimljivu raspravu na ovu aktuelnu temu.“, istakao je efendija Spahić.

Glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević, koji je istovremeno i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, istakao je kako se na ovaj način njeguje sjećanje na dolazak Islama na ove prostore, ali i na civilizacijske i kulturne tekovine koje muslimani baštine stotinama godina.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako lokalne vlasti i ove godine snažno podupiru ovu manifestaciju koja je već postala prepoznatljiva u širim okvirima. Ovogodišnja manifestacija svečano će biti otvorena u ponedjeljak, 3. jula na mihrabu musalle Sultan Mehmed Fatiha u Donjem Kamengradu. Istog dana, u prostoru gradskog kina održaće se okugli sto na temu međureligijskog dijaloga i vjerske tolerancije na kojem se očekuje sudjelovanje predstavnika svih vjerskih zajednica koje djeluju na ovom prostoru.


Narednog dana Manifestacije, u utorak 4. jula na lokalitetu Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Donjem Kamengradu, održaće se karate turnir, a potom i etno izložba Minke Hodžić u prostoru Gradske galerije. Istog dana, u večernjim satima u haremu Hamzibegove džamije biće organizirana promocija knjige „Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875-1878“, autora Hasana Škapura. O ovom vrijednom istorijskom djelu govoriće istaknuti promotori: prof.dr. Aladin Husić, dr. Sedad Bešlija i mr. Kemal Bašić.

U srijedu 5. jula, u jutarnjim satima, na lokalitetu džemata Vrše biće održan tradicionalni malonogometni turnir na kojem se očekuje učešće velikog broja ekipa. Istoga dana u popodnevnim satima u prostoru gradskog kina planira se održavanje naučnog skupa na temu „Muslimani i Evropa“, a partner Medžlisu Islamske zajednice Sanski Most u organizaciji ovog događaja je naučna fondacija „Alast“. Očekuje se učešće eminentnih naučnika kao što su: akademik dr. Ferid Muhić, prof.dr. Ismat Bušatlić, dr. Masoud Shajareh, muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović, muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus i mr. Nihad Čamdžić.

U sklopu ovog događaja biće održana i promocija Zbornika radova na temu „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“, što je bila tema prošlogodišnjeg naučnog skupa u okviru „Musalle 2016“. U večernjim satima istog dana manifestacije na Trgu oslobodilaca održaće se veliki koncert ilahija i kasida uz učešće Latifa Moćevića s orkestrom, hora „Rejjan“ i Mustafe Isakovića.

U četvrtak, 6. jula članovi Kluba ekstremnih sportova „Kondor“ izvešće pokaznu vježbu na gradskom mostu i tom prilikom u rijeku Sanu simbolično će biti spušten  „srebrenički cvijet“. Tog dana planira se i održavanje velikog biznis foruma „Bosna International forum“ na kojem je najavljeno sudjelovanje velikog broja učesnika i zvanica iz privrednog života.

U večernjim satima ispred Džamije Sultana Mehmeda Fatiha 1463.“ u Donjem Kamengradu održaće se tradicionalna večer Kur'ana uz učešće najboljih učača i hafiza iz BiH i šire.

Centralni dan manifestacije je petak, 7. juli. U jutarnjim satima biće organizovan svečani defile gradom učesnika manifestacije, a potom će se program, uz raznovrsne sadržaje održavati na lokalitetu donjokamengradske Musalle. Središnji događaj biće klanjanje džuma namaza, a predvodiće ga reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein ef. Kavazović.  Organizatori ovogodišnje manifestacije uputili su poziv svim dobronamjernim ljudima da svojim prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije.


 

www.medzlis.ba

 

 

Podijeli