OBILJEŽAVANJE 22. GODIŠNJICE ZLOČINA U SASINI

OBILJEŽAVANJE 22. GODIŠNJICE ZLOČINA U SASINI
U četvrtak, 21. septembra navršava se dvadeset druga godišnjica od teškog zločina počinjenog nad nedužnim civilima koji su ubijeni u selu Sasina, nadomak Sanskog Mosta. Tim povodom, Organizacioni odbor za obilježavanje ovog stravičnog zločina organizovaće i ove godine posjetu mjestu stradanja.

Organizatori obilježavanja, džemat Šehovci i MZ Šehovci planirali su i ove godine „Marš mira“ od Trga oslobodilaca prema mjestu stradanja nevinih civila. Po dolasku na mjesto stradanja u Sasini, predstavnici porodica stradalih, kao i općinski i vjerski zvaničnici, evociraće uspomene na nedužno ubijene.


Imam džemata Šehovci i član Organizacionog odbora, Zijad ef. Ašić, inače borac Armije R BiH u periodu ‎1992-1995., naglasio je važnost ovakvih obilježavanja, kako zbog pijeteta prema žrtvama i članovima njihovih porodica, tako i zbog zlotvora i zločinaca koji trebaju znati da mi nikada nećemo prestati podsjećati na to ko je bio dželat, a ko žrtva. “Dok i posljednji zločinac ne bude procesuiran, mi nećemo posustati, jer na to nemamo pravo”, naglasio je ef. Ašić.
Podsjećamo, u noći između 21. i 22. septembra 1995. godine u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 civila, među kojima i jedna žena. Žrtve su na mjesto pogibije dovezene iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni. Žrtve su likvidirane ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Zločin u Sasini izveli su pripadnici zloglasne jedinice „Arkanovi tigrovi“, kojima je komandovao Željko Ražnjatović – Arkan.

U povratku će tradicionalno biti upriličena i posjeta šehidskom mezarju u Šehovcima, gdje će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha. Dan kasnije, u petak, u mjesnoj džamiji u Šehovcima biće proučen Jasin pred duše šehida koji su ubijeni u Sasini.
Organizacioni odbor upućuje poziv porodicama ubijenih, bivšim logorašima i građanima da prisustvuju obilježavanju dvadeset druge godišnjice zločina u selu Sasina i tako daju svoj doprinos da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, ali da još jednom upozore da se počinioci svih zločina procesuiraju i kazne.

www.medzlis.info

Podijeli