MEDŽLIS SANSKI MOST: DODIJELJENO 17 STIPENDIJA

MEDŽLIS SANSKI MOST: DODIJELJENO 17 STIPENDIJA
Danas, 28.10.2017., je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most upriličena dodjela stipendija za 15 učenika i studenata, u 2017/'18. godini, a koji se školuju u medresama ili studiraju na nekoj od islamskih visokoškolskih ustanova u BiH.
Stipendije je učenicima i studentima dodijelio glavni imam Medžlisa, mr. Husein ef. Kovačević, koji se prije svečane dodjele obratio ovogodišnjim stipendistima. Stipendiste je posjetio da MIZ Sanski Most od oslobođenja kontinuirano uspijeva stipendiranjem pomagati naše učenike i studente kako bi lakše slijedili prvi imperativ islama: „Uči, proučavaj, studiraj“.
Naglasio je da su i ove godine stipendije osigurane dobrim dijelom i zahvaljujući podršci članova Islamske zajednice koji redovno finansijski učestvuju u sergiji koja se svake 27. noći Ramazana organizira za ovu namjenu, kao i drugim donatorima koji ovu aktivnost Medžlisa prepoznaju kao plemenitu i vrijednu podrške.


Dvije stipendije od džemata „Bosna“ iz Beča
Poznato je da Medžlis Islamske zajednice već više od dvadeset godina stipendira učenike i studente naših medresa i islamskih fakulteta, jer nažalost nije u mogućnosti istu proširiti na ostala zanimanja. Čini nam zadovoljstvo istaknuti da smo ove godine, zahvaljujući lijepoj saradnji našeg socijalnog fonda „BERIĆET“ sa našim džematlijama koji žive u Beču, uspjeli obezbjediti još dvije godišnje stipendije u iznosu od po 1.500 KM za dvoje studenata koji studiraju na drugim fakultetima (Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu).
Riječ je o vrijednom džematu „Bosna“ iz Beča koji u svojim brojnim aktivnostima ima i fond „IQRE“ za ovu namjenu, a stipendije su dobili studenti čije su porodice inače redovni korisnici pomoći socijalnog fonda našeg Medžlisa.
Ovom prilikom se srdačno zahvaljujemo vrijednim aktivistima džemata „Bosna“ u nadi da ćemo nastaviti našu saradnju za dobrobit naše djece koja i društva u cjelini.
Spomenimo na kraju i to da je ove godine ukupno dodijeljeno 17 stipendija, u ukupnom iznosu od 13.300 KM. Za studente-ice stipendija iznosi 900,oo maraka, za odlične učenike-ice medresa 600,oo, a za vrlodobre 500,oo maraka.
Svi stipendisti su potpisali Ugovor sa Medžlisom u kojem su, između ostalog, prihvatili da će se truditi svojim znanjem i društvenim aktivizmom biti od koristi široj društvenoj zajednici, tj. džematima iz kojih dolaze, posebno u ramazanskim aktivnostima.

www.medzlis.info

Podijeli