U HAMZIBEGOVOJ DŽAMIJI ODRŽANA CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST

U HAMZIBEGOVOJ DŽAMIJI ODRŽANA CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST

/02.12.2017./ Sinoć je u Hamzibegovoj džamiji proučen mevludi-šerif u povodu mjeseca rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.w.s.

Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ Sanski Most, a prigodno predavanje na kraju programa održao je prof. Hasan ef. Čengić, predsjednik Sabora IZ u BiH.

U svom nadahnutom i neobičnom izlaganju, prof. Čengić je podsjetio na neke važnije aspekte iz Poslanikovog, a.s., života, kao i poželjne refleksije koje bi se iz njega trebale odraziti u našim životima.

Podsjetio je i na neke zaboravljene adete (lijepe običaje) koje su naše stari praktikovali vezano za mevlud i pripremu za njega. Prof. Čengić je naglasio da se u kućama naših predaka, a ne samo džamijama,  svake godine učio mevludi-šerif kao poseban vid iskazivanja ljubavi prema Muhammedu, s.a.w.s. Bila je to posebna prilika za rodbinska i komšijska okupljanja, a u okrilju ljubavi prema Allahovoj vjeri i njenom poslaniku Muhammedu, a.s.

„Žene su nekada mahsuz sadile u svojim avlijama posebne ruže za mevlud. Od tih ružinih latica pravile su mevludsko šerbe. Njegujući te ”mevlud-ruže” davale su im svoje srce ispunjeno ljubavlju prema voljenom Poslaniku, a.s. Kome mi danas (sve) dajemo svoje srce?!“, poručio je, između ostalog, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

* FOTOGALERIJU sa sinošnjeg mevluda možete pogledati na našoj fb stranici.

www.medzlis.info

Podijeli