POKLON UMRA IMAMU SENAD ef. OMIĆU IZ DŽEMATA DOŠCI – G. KAMENGRAD

POKLON UMRA IMAMU SENAD ef. OMIĆU IZ DŽEMATA DOŠCI – G. KAMENGRAD
Mevludska noć u džematu Došci – G. Kamengrad koja je upriličena u proteklu subotu zasigurno će se u ovom džematu dugo pamtiti.

Naime, nakon programa koji su izveli imami Medžlisa IZ Sanski Most i nadahnutog predavanja koje je održao gost Ishak ef. Ahmetović iz Beča, imam je upriličio nekoliko vrsta nagradnih iznenađenja za polaznike mekteba u ovom džematu.
Radilo se o nagradnim izvlačenjima sretnih dobitnika koji su u prethodnim danima u ovom džematu realizirali projektni mektebski zadatak na temu „Poslanik, a.s., u mom životu“. Cilj je bio da djeca urade što više dobrih djela za koja znaju da ih je radio i posljednji Božiji poslanik Muhammed, a.s. Tako su djeca: obilazili bolesne, čistili i drva unosili starim i iznemoglim, hranili gladne, sadili voćke, hranili životinje i ptice, čistili ulice…
Raniji dogovor sa muallimom je bio da će dijete ili ekipa koji budu uradili najviše dobrih djela biti proglašena „NAJDOBROČINITELJEM“, te novčano nagrađena. U takmičarskom dijelu, epitet „najdobročinitelja“ su ponijeli i vlasnici fotografije koja je imala najveću lajk-podršku džematlija na fb stranici ovog džemata. Pored ovoga, nagrađena je i najvrijednija polaznica mekteba u prvom polugodištu, kao i sretni učesnik mevludskog kviza o životopisu Muhammeda, a.s.
Međutim, pravo iznenađenje i nagrada došla je na kraju, kao šlag na torti. Naime, gost-predavač Ishak ef. Ahmetović, koji je inače poznat po svom društvenom angažmanu na humanitarnom planu, na kraju programa je zamolio prisutne da ostanu i posvjedoče još jednom iznenađenju – za imama.
Kazao je u uvodnoj napomeni da odavno prati rad Senada ef. Omića, kako u džematu, tako i na drugim aspektima koje imamska misija podrazumijeva, a posebno na humanitarnom planu pomoći našem narodu u svim džematima ovog Medžlisa, kroz socijalni fond Medžlisa Sanski Most „Berićet“, na čijem je čelu.

„Sve navedeno me je već odavno opredijelilo da ovog vrijednog imama obradujemo poklonom odlaska u posjet svetim mjestima Mekke i Medine (UMRA). Desilo se u međuvremenu to da mi se javio i jedan džematlija Senada ef. Omića, koji živi u dijaspori i koji je svjestan zasluga svoga imama. Izrazio je želju da on u potpunosti sponzorira odlazak svoga imama na umru i ja sam evo ovdje da to vašem imamu i vama saopštim“, kazao je prof. Ahmetović. Nakon toga je pokazao plakat sa natpisom „POKLON UMRA“ na kojoj je slika Kabe i ime Senad ef. Omića. 

Sam ovaj trenutak bio je neočekivan i veoma emotivan za ef. Omića, ali i za mnoge prisutne koji nisu krili suze zbog ovakve geste neznanog dobročinitelja.
„Bog Uzvišeni u Kur'anu, između ostalog, poručuje nam da radimo i trudimo se, a da će On, Poslanik njegov i vjernici vidjeti/prepoznati naš rad. Teško bih mogao u kratkome opisati koliko mi znači ova gesta i poklon koji je životni san svakog vjernika. To neka ostane u mojim dovama za dobročinitelja. Pored toga, moram priznati da sam posebno ugodno iznenađen što ova gesta i poklon dolazi od mojih džematlija koji su pokazali da znaju cijeniti rad i angažman svoga imama.

Što se mene tiče, nisu to nikako mogli pokazati na ljepši način. Nedavno je bilo 10 godina od kako sam preuzeo emanet vođenja ovog džemata, a nakon ovogodišnjeg uspjeha u mektebskoj nastavi kroz prvo mjesto na državnom nivou, ovo doživljavam kao svojevrsno priznanje koje će mi zasigurno biti motivacija za još požrtvovaniji i predaniji rad. Hvala neznanom dobročinitelju od srca. Neka mu nadoknadi i svakim dobrom ga nagradi Onaj Kome ni najstinije dobro djelo nije neznano“, kazao je ef. Omić.
Podsjetimo, umra je jedan od islamskih propisa koji je jednom u životu dužan izvršiti svaki musliman-ka,ako su u materijalnoj mogućnosti. Podrazumijeva posjetu svetih mjesta muslimana, Kabe u Mekki i Muhamemdove, a.s., džamije u Medini, kao i ostalih obreda vezanih uz to. Za razliku od hadždža, može se obaviti u bilo koje doba godine. Zbog velikih materijalnih troškova i udaljenosti, naše hadžije umru, u većini slučajeva obavljaju u danima kada obavljaju i sami obred hadža.

www.medzlis.info

 

Podijeli