Vrhpoljskih 75 vakifa

Jedinstvena vakufska akcija u džematu Vrhpolje

Naše džematlije uvijek iznenađuju javnost svojim načinom ispoljavanja dobročinstva prema vakufu i široj zajednici, a ovaj put to je uradio džemat Vrhpolje koji je poznat široj društvenoj zajednici po svojim društveno-humanitarnim akcijama

U džematu Vrhpolje, Medžlis Sanski Most, 24. jula upriličena je svečanost u povodu dodjele vakufnama džematlijama koji su učestvovali u rekonstrukciji džamije i džamijskih objekata. Prema riječima moderatora programa Nevres-ef. Softića ova svečanost se ne bi razlikovala od brojnih drugih, koje se održavaju širom domovine gdje džematlije svojim prilozima grade i održavaju džamije, da nije specifičan način realizacije vakufske akcije.

Džemat vakifa

Naime, nakon što je imam džamije Enes-ef. Pašalić izrazio želju za rekonstrukcijom džamije, džematlija Ismet Hodžić je predložio da, umjesto klasičnog prikupljanja novca, svako ko je zainteresiran donira hiljadu maraka. Na početku je bila namjera da se obnovi samo fasada, ali akcija je rezultirala kompletnom obnovom džamije.

“Bio sam skeptičan. To je veliki iznos i, pored toga, pitao sam se koliko ljudi će se javiti. Rezultat je bio nevjerovatan. Prvog petka imali smo petnaest hiljada. Jedan džematlija mi je kazao da, nakon što je čuo za odluku, rekao sam sebi da je to previše novca, a kasnije mi je kazao da bi se kajao cijeli život da nije učestvovao. Naravno, pored ovih vakifa bilo je i drugih donacija manje vrijednosti koje su nam jednako značajne, jer pokazuju naš duh jedinstva i da sve džematlije džamiju osjećaju svojom, brinu se o njoj i smatraju je svojom drugom kućom“, kazao je efendija Pašalić. U roku od godine dana preko sedamdeset vakifa se javilo i doniralo traženi iznos. Džamija je prvi put napravljena 1938. godine. Otvorena je  1958, a nova džamija, napravljena 1991. nije dočekala otvorenje zbog rata sve do 2000. godine, kada je otvorena s mnogo nedostataka tako da je bila prijeka potreba za temeljnom rekonstrukcijom. Nakon ove akcije unutrašnjost džamije je ukrašena prelijepom kaligrafijom i ornamentikom, postavljena je toplotna izolacija, promijenjen je krov, munara je kompletno renovirana, a ugrađena je i treća šerefa. Također, renovirani harem je dobio poseban izgled.

Džemat Vrhpolje je vrlo aktivan na svim poljima, a 2003. godine imao je najuspješniji mekteb na nivou Rijaseta. Džemat je uspješan i u sakupljanju zekata i vitara, tako da je 2010. godine pohvaljen na sjednici Rijaseta.

Džemat dobročinstva

Na svečanosti su prozvana 75 vakifa, među kojima je bilo pojedinaca, porodica, starih i mladih generacija, među kojima je bilo i onih koji su se odazvali na akciju iz dijaspore. Svim vakifima, pored vakufname, uručen je i završni račun kojeg su pripremili mutevelija Šefik Baltić i blagajnik Arif Kadirić. Pored uručenih zahvalnica članovima građevinskog odbora, predsjednik Mjesne zajednice Ismet Salešević je uručio plaketu i poseban poklon imamu Enes-ef. Pašaliću. Svečanosti je prisustvovao i Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most koja je također dala svoj doprinos u rekonstrukciji džamije.

Prisutnima se obratio glavni imam sanskog medžlisa, Mirza-ef. Žerić koji je čestitao imamu i džematu na jedinstvenoj akciji te istakao dobročinstvo Vrhpoljčana. Inače, ovaj džemat je specifičan i po tome što pomaže drugim džematima i pojedincima koji su u stanju humanitarne i socijalne potrebe.

“Efendija Pašalić, koji je ovdje na službi od 2000. godine, jedan je od uzora u našem medžlisu, a ovime je pokazao da mogu biti uspješne akcije koje na prvi pogled izgledaju nemoguće. Ovo je rezultat kada imate dobrog imama i dobre džematlije.

Ovo me sve podsjeća na doživljaj prijatelja koji mi je ispričao svoje sjećanje na djetinjstvo i babu koji je trebao izgraditi porodičnu kuću, nakon što je tadašnja bila trošna i pred raspadom. Kaže da su srušili tu staru kuću i stanovali su kod amidže. Izgradili su novu do krova i kada su trebali kupiti crijep, babo se vratio kući iz džamije i kazao majci da je pare od crijepa dao za džamijsku akciju. Prijatelj se sjeća da je on zajedno s ostalom djecom počeo da plače, jer su znali da ne mogu skupiti novac da do zime pokriju kuću. Tada je babo kazao: ‘Danas se džamija pravi i danas je prilika da budem vakif i Bog zna hoće li mi se ikada više takva prilika ukazati’. Prijatelj je kazao da je nakon toga Allah dao nafaku odakle se nisu ni nadali. Napravili su kuću i uselili se do zime, a njegov babo je otišao s ovog svijeta kao vakif“, kazao je u svom obraćanju efendija Žerić.

Gost svečanosti bio je Nezim Halilović Muderris, šef Ureda za hadž i umru, koji je u prepoznatljivom stilu prisutne dojmio svojim vazom, u kojem je, između ostaloga, istakao da ono što čini jedan džemat nije građevina, već obavljanje namaza i drugih ibadeta u džamiji. Muderris je održao vaz i na obližnjem šehidskom mezarju gdje su se okupljeni sjetili dovom i Fatihom svih šehida i poginulih u zadnjoj agresiji na BiH.

Za sve prisutne priređen je ručak i druženje na Galaji, gdje se održava manifestacija u znak sjećanja na dvije stotine pripradnika Patriotske lige koji su pružili otpor višestruko nadmoćnijem neprijatelju u maju i junu 1992. godine, zarobili nekoliko neprijatelja te došli do slobodne teritorije.

Izvor: preporod.com

Podijeli