PREDBAJRAMSKI MEVLUD ZA STARE I IZNEMOGLE

„Ko ne poštuje naše stare i nije milostiv prema našim mladima, ne pripada nama.“

Ove riječi našeg plemenitog poslanika, Muhammeda, a.s., bile su dovoljan motiv i razlog da imami našeg Medžlisa, na čelu sa uvaženim glavnim imamom, Mirzom ef. Žerićem, radost nadolazećeg Kurban-bajrama podijele sa štićenicima doma za stare i iznemogle osobe „Vita Nova“.

Ovo je već drugi put da udruženje Ilmijje, imama sanskog Medžlisa, organizira mevludski program u ovom Domu. Ovaj put smo to uradili u predbajramskim danima, kako bismo radost Bajrama podijelili i sa starima i iznemoglima.

Na samom početku mevludskog programa glavni imam, Mirza ef. Žerić se, pažljivo biranim riječima, obratio štićenicima doma „Vita Nova“ podsjetivši ih na svrhu života na ovome svijetu i vjerničkoj nadi i konačnom cilju – životu u kojem neće biti ni starosti, ni brige, ni bolesti – džennetu.

Allahov poslanik, a.s., nas je podučio da posebnu pažnju i poštovanje pokazujemo prema onima među nama koji su u poodmakloj životnoj dobi, lično je znao dugo i polahko hodati iza starijih ljudi, a kada bi ga upitali zašto ih ne pređe brže hodeći, odgovorio bi da ih ne želi povrijediti tako što će ih podsjetiti na dane kada su bili mladi i zdravi.

„U bajramskim danima redovno nastojimo da na razne načine obradujemo naše najmlađe, međutim, ovaj put smo odlučili da radost Bajrama podijelimo sa našim starijim džematlijama koji su zbrinuti u ovom Domu i o kojem se uposlenici zaista na najljepši način brinu. Odlučili smo to uraditi na način da nekoliko imama našeg Medžlisa prouči tradicionalni bosanski mevlud upriličen samo za njih, te da im čestitamo mubarek dane Bajrama sa dovom da im Milostivi Allah podari zdravlje i ugodan život ovdje“, poručio je glavni imam, Mirza ef.

U toku učenja mevluda, mogla se čuti tiha pratnja i ponavljanje učenih mevludskih dijelova od prisutnih. Suze na njihovom licu i uzdasi popraćeni sa „La ilahe illallah“ podsjetile su na važnu činjenicu da su to generacije naših čestitih muslimana i muslimanki koje su svjetiljku islama ljubomorno čuvali u teškim i brementim vremenima, kada se o Dini islamu ponajviše učilo i slušalo upravo na mevludskim okupljanjima.

Razlog je to više da im imami i Islamska zajednica, s vremena na vrijeme barem, pokloni zasluženi vid pažnje i poštovanja, a njihova djeca i bližnji kada god su to u prilici. Ne zaboravimo ipak, da kolika god pažnja i kvalitet usluga i tretmana bili u ovakvim ustanovama, ništa roditelju ne može nadomjestiti samo jedan zagrljaj i osmjeh voljenog djeteta.

Susret sa našim starijim džematlijama završili smo uz bajramsko čestitanje i dovu da Allah Milosni čuva sve naše roditelje, da im podari dug život i olakša njihove brige i tegobe.

Napomenimo na kraju da je jučerašnja aktivnost imama na čelu sa glavnim imamom, Mirzom ef. samo jedna od naših (pred)bajramskih aktivnosti. Pored posjete starima i iznemoglima, planirana je i posjeta i siromašnim porodicama kako bismo ih obradovali sa bajramskim hedijama, a večeras sve nas očekuje i veliki bajramski koncert ilahija, kasida i sevdaha, na Trgu oslobodilaca, nakon akšama.

Podijeli