KUR'ANSKO TAKMIČENJE – PRELIJEPA KUR'ANSKA VEČER UZ DJECU I OMLADINU

Sinoć, 29.12.2018., je velika Hamzibegova džamija bila ispunjena skoro do posljednjeg mjesta, a povod je jedna prelijepa kur'anska večer koju je vjernicima pripremilo 20-ak djece i mladih koji su se takmičili u učenju sure el-Mulk, napamet.

Naime, prije mjesec dana Medžlis Islamske zajednice Sanski Most  je najavio kur'ansko takmičenje za djecu i mlade u učenju napamet sure el-Mulk (kur'anska sura koja ima 3 ajeta, odnosno dvije i pol stranice).

Kako je i naglasio glavni imam Medžlisa,  Mirza ef. Žerić u svome obraćanju, cilj ovog takmičenja je bio da se djeca intenzivnije okupljaju i druže uz Časni Kur'an, te da svima koji dušu napaju kur'anskim riječima, ponudimo jedan ovakav događaj kao kvalitetnu alternativu okupljanjima od kojih nema nikakve koristi, naprotiv.  „Vaša posjeta, ali i finansijska podrška ovom projektu je najbolji dokaz da smo ispravno postupili i da sa ovakvim hair projektima trebamo nastaviti, istakao je Gl. imam.

Komisija u sastavu: mr. Aljo ef. Cikotić (N. Travnik),  Enver ef. Žužo (Travnik) i Mirsad ef. Sedić  (S. Most) imala je težak zadatak da, saslušavši sve takmičare, proglasi najkvalitetnije učače među njima.

Takmičari su bili podijeljeni u dvije kategorije (uzrast do 6. razred o.š., te od 6. do 9. razreda), a svako od takmičara je učio suru el-Mulk na način da je učio početak sure, te u sredni i s kraja sure, odakle komisija odredi.

Prema procjeni članova komisije, takmičari su pokazali kvalitetan nivo poznavanja pravila i propisa učenja Kur'ana (tedžvid), a dokaz u prilog tome je i činjenica da je prvo mjesto u mlađem uzrastu podijelilo troje takmičara.

Na kraju takmičenja uslijedilo je proglašenje pobjednika u obje kategorije, uz napomenu da su svi koji su nastupili istinski pobjednici, jer su svoje srce i dušu dodatno oplemenili Kur'anom Časnim.

Na kraju, donosimo imena onih koji su, prema procjeni komisije, ponijeli epitet najboljih:

MLAĐI UZRAST:                                                                                                                                      

1. HASIĆ EMIR  (5. razred), džemat Čaplje;

2. ZAHIROVIĆ AIŠA (4. razred), džemat  Zdena ;

3. ŽERIĆ MUHAMED (5. razred), džemat Kruhari – Jezernice;

STARIJI UZRAST:

  1. HASIĆ  EMINA (8. razred), džemat Čaplje; 
  2. ZAHIROVIĆ NURA (7. razred), džemat Zdena;
  3. OMIĆ IMAN (7. razred), džemat  Zdena.

Zahvaljujući brojnim sponzorima ovog takmičenja, Medžlis je za najbolje osigurao vrijedne novčane nagrade, kao i za  ostale učesnike. Prva mjesta su nagrađena sa po 250 KM, druga mjesta sa po 200 KM, dok su treća mjesta nagrađena sa po 150 KM. Svi učesnici su darovani sa po 50 KM.

Kako je prvo mjesto u mlađem uzrastu dijelilo troje djece, komisija je predložila da im se nagrade ravnomjerno i podijele. Nakon što su i djeca taj prijedlog zadovoljno prihvatila, javio se jedan od prisutnih džematlija sa željom da to troje djece dodatno daruje sa po 100 KM.

Spomenimo  i to da je na ovoj večeri Gl.imam dodijelio priznanje Ibrahimu Mašiću, džematliji gradskog džemata, za veliki doprinos u dugogodišnjem podučavanju djece i odraslih Kur'anu Časnom.

Na kraju, zahvaljujemo se i na ovome mjestu čestitim dobročiniteljima, sponzorima ovogodišnjeg kur'anskog takmičenja i molimo Darežljivog Gospodara da im nafaku uveća i hurmetom njihovog dobročinstva ih štiti i čuva.

*FOTOGALERIJU svih fotografija sa ove prelijepe kur'anske večeri pogledajte na našoj fb stranici…

Podijeli