MEDŽLIS DONIRAO ILMIHALE ZA 600 MEKTEBSKIH POLAZNIKA

Direkcija za vjerske poslove pri Rijasetu IZ, u koordinaciji sa Odjelom za mektebsku nastavu je ove godine krenula u realizaciju novog nastavnog plana i programa za mektebe. Tako je Islamska zajednica ove godine startala sa određenom reformom mektebske nastave, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta nastave u mektebima.

U tom smislu, od ove godine za sve uzraste djece u upotrebi će biti i novi mektebski ilmihali koji su, u didaktičko-metodičkom dijelu mnogo kvalitetniji od prethodnih.

Isto tako, novi ilmihali kod određenih lekcija imaju integrirane tzv. “QR Codove” gdje se djeci, prilikom skeniranja istih sa odgovarajućom mobilnom aplikacijom, odabrana lekcija automatski otvara u digitalnom obliku, na službenom yt kanalu Islamske zajednice.

Tako djeca istovremeno imaju priliku učiti sure, dove ili pravilno obavljanje namaza slušajući/gledajući to od drugih mektebskih polaznika širom BiH.

Ono što je posebno lijepa vijest za mektebske polaznike našeg Medžlisa je to da je Medžlis Sanski Most za sve njih osigurao besplatne ilmihale koje će djeca od svojih muallima dobiti ovog i idućeg vikenda.

Kako nas je upoznao glavni imam Medžlisa, Mirza ef. Žerić, ove godine je u 30 naših mekteba u mjesecu septembru upisano oko 600 polaznika i Medžlis će za sve njih finansirati ilmihale.

– Svjesni smo da je bio početak ne samo mektebske, nego i školske godine i da mnogi roditelji imaju značajne izdatke prilikom opremanja djece za školu.

S druge strane, Medžlisu od zekata i sadekatul fitra koje naši vjernici daju u Bejtul mâl Islamske zajednice, ostane i određeni dio za stimulaciju i podršku mektebskoj nastavi, te smo na ovaj način željeli olakšati njihove finansijske izdatke na početku nove školske i mektebske godine.

Sa zadovoljstvom također ističem da su svi članovi Izvršnog odbora Medžlisa podržali ovu inicijativu, te smo za realizaciju iste izdvojili 5.000 KM, poručio je gl. imam, Mirza ef. Žerić.

Nadamo se da će se djeci svidjeti novi ilmihali i da će biti redovni i marljivi u pohađanju mekteba i sticanju novih znanja o našoj lijepoj Vjeri.
Želimo im to od srca …

Podijeli