Proučen Jasin i tewhid pred dušu generala Mehmeda Alagića

Danas su sanski imami, u sklopu obilježavanja 18-te godišnjice od smrti legendarnog generala Sedmog korpusa Armije R BiH Mehmeda Alagića, proučili nakon podne-namaza Jasin i kelime-tewhid za njegovu dušu.

Brojni su vjernici i vjernice iz Sanskog Mosta ali i Travnika, Prijedora, Bosanskog Novog došli u „Generalovu džamiju“ kako bi se u zajedničkim dovama prisjetili svoga Generala i molili Gospodara svjetova za smiraj njegove duše u mirisnim baščama džennetskim.

Imam Generalove džamije, Hasib ef. Delić, je u ime domaćina svima uputio tople riječi dobrodošlice i zahvale, a glavni imam Medžlisa, prof. Mirza ef. Žerić, se u uvodnom obraćanju prisjetio svoga školovanja u Travničkoj medresi u ratnim okolnostima, te evocirao uspomene na junačke podvige koje je vodio rahmetli general Alagić, kao i osjećaje ponosa i sigurnosti jer su svi znali da upravo on sa svojim Krajišnicima stoji na bedemima odbrane Travnika i okoline.

Nakon proučenog tewhida, prisutnim vjernicima se obratio mr. Suad ef. Mahmutović iz Bihaća, koji je podsjetio prisutne na mnoge slavne i hrabre ličnosti iz historije BiH koji su kroz minula stoljeća često vojevali i živote davali za druga carstva, pod drugim zastavama i za interese drugih.

„Tim znanim i neznanim junacima našeg naroda danas mezarove niko ne obilazi, jer se često ne zna ni gdje su. Vi ste danas iz više gradova došli svome Generalu na mezar, u džamiju koja nosi ime po njemu i u mjesto kojem je on sa svojim saborcima donio slobodu. Uvjeren sam da je njegova duša danas radosna zbog činjenice da njegove zasluge nisu pale u zaborav. Hvala vam na tome i neka vas Bog Dragi za to nagradi“,  poručio je, između ostalog Suad ef. Mahmutović.

Podsjetimo, u sklopu obilježavanja 18-te godišnjice od smrti, prije podne-namaza su delegacije općinskih vlasti nekoliko općina i gradova posjetile turbe i mezar rahmetli generala Alagića, a ostali sadržaji su otkazani zbog pandemije i potrebnih mjera opreza.

Podijeli