POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA DŽAMIJU U KRKOJEVCIMA

Danas (04.06.2021/23. šewala 1442.h. godine) nakon džume-namaza, u prigradskom naselju Krkojevci, svečano je postavljen kamen-temeljac za izgradnju buduće džamije.

Ovom svečanom i za mještane ovog naselja posebno radosnom činu prisustvovao je maksimalan broj vjernika koji je po trenutnim epidemiološkim mjerama dozvoljen na otvorenom.

Ono što ovaj događaj čini posebnim je činjenica da mu je prisustvovao i direktor udruženja “Ihya al turâs al islami” (odjel za Balkan), gospodin Mahmud Saqr el Nedždi, koji je na ovu svečanost stigao iz daleke, ali srcima Bošnjaka bliske i bratske zemlje Kuvajt.

Svečanosti su, pored gospodina el Nedždija, prisustvovali i predstavnici humanitarne organizacije “Izvor dobročinstva” iz Sarajeva, direktor Ismir Karaga, te Harmin Suljić, projekt menadžer.

Uvodno ašere je na početku proučio Ahmed ef. Mehmedović, a u ulozi domaćina na ovoj svečanosti bili su predstavnici Medžlisa IZ Sanski Most, glavni imam Mirza ef. Žerić i predsjednik IO Nurija Jakupović, kao i općinski načelnik Faris Hasanbegović.

Delegacija iz Kuvajta i Sarajeva boravila je na džumi u centralnoj Hamzibegovoj džamiji, gdje su predstavnici našeg Medžlisa uručili priznanje gospodinu Mahmudu el Nedždiju za njegov i doprinos njegovog Udruženja u dosadašnjem pružanju podrške i pomoći džematima našeg Medžlisa. Priznanje su zajedno uručili predsjednik IO i Glavni imam Medžlisa.

U svome pozdravnom obraćanju, Glavni imam je selamio sve prisutne istakavši na samom početku činjenicu da je ovo veliki dan za Medžlis Sanski Most, a ponajviše za mještane Krkojevaca koji o džamiji u svome naselju sanjaju godinama, s obzirom da su najudaljenije prigradsko naselje od centralne Hamzibegove džamije.

Glavni imam je podsjetio prisutne na univerzalnu kur'ansku poruku koja podstiče na međusobno potpomaganje u dobru, te naglasio da su naša braća iz Kuvajta za naš narod i Domovinu, posebno tokom agresije na nju, uradili mnoge hajrate.

“Potvrda da nas nisu zaboravili ni nakon 26 godina od agresije na našu zemlju je njihovo prisustvo danas ovdje i činjenica da su dobročinitelji iz bratskog Kuvajta putem udruženja “Ihya al turâs al islami”  samo jednom danu u Kuvajtu sakupili značajna finansijska sredstva zahvaljujući kojima možemo započeti sa gradnjom džamije u Krkojevcima i, uz zajedničko učešće svih nas, nadati se njenoj uspješnoj izgradnji i završetku.”

Nakon glavnog imama Mirze ef. Žerića, prisutnima se obratio i g-din Karaga, ispred HU “Izvor dobročinstva” koji je, između ostalog, rekao i kako su Krajišnici poznati po svojoj spremnosti da grade Allahove džamije i čine hajrate, te kako je podrška muslimana iz Kuvajta samo jedan od dokaza na koje sve načine Uzvišeni Allah ukazuje Svoju pomoć i podršku takvima.

Potvrda navedenom je i činjenica da su zemljište na kojem će se nalaziti ova džamija uvakufili dvojica prijatelja, Kadirić Emsud i Varmaz Anel. Neka im Gospodar podari bereket u onome što su udijelili i onome što im je ostalo.

Gospodin Mahmud Saqr el Nedždi je izrazio svoje zadovoljstvo što prisustvuje svečanom činu koji označava početak gradnje još jedne Allahove kuće na Zemlji u lijepoj zemlji Bosni, te kazao kako dijeli sreću i radost sa mještanima ovog naselja jer će biti dijelom podrške ovom velikom hajratu.

Izrazio je nâdu da će u skorije vrijeme isto tako prisustvovati njenom svečanom otvorenju.

Na kraju se prisutnima kratko obratio i općinski načelnik, g-din Faris Hasanbegović kazavši kako je općina Sanski Most od samog početka bila uz mještane Krkojevaca u ovom hajr projektu i da će to ostati do njenog otvorenja, ako Bog da.

Svečanost je završena samim polaganjem ploče na kojoj je uklesano i to kako će ime nositi po čestitom ashabu Božijeg poslanika, a.s., “Abdurrahman ibn Aufu”, jednom od deseterice ashaba koji su zbog svoje vjere i dobročinstva još za života obradovani džennetom.

Ploču su zajedno položili Mahmud Saqr el Nedždi i Husein ef. Kovačević, jedan od imama gradske Hamzibegove džamije.

Svečanost je završena dovom i ručkom koji su u pravom domaćinskom i krajiškom  maniru pripremili čestiti mještani Krkojevaca.

GALERIJU fotografija sa ove svečanosti pogledajete u nastavku…

Podijeli