Održana centralna mevludska svečanost

Sinoć je u džematu Čaplje održana centralna mevludska svečanost u povodu sjećanja na rođenje najodabranijeg Allahovog roba i vjerovjesnika, Muhammeda, s.a.w.s.

Mevlud su proučili imami sanskog Medžlisa, a prije samog mevluda prisutnima je dobrodošlicu izrazio džematski imam Ibrahim ef. Hasić, nakon čega se vjernicima i vjernicama uvodnom besjedom obratio glavni imam Mirza ef. Žerić.

Glavni imam je istakao kako džemat Čaplje sa svojim imamom na čelu spadaju u red organiziranijih džemata Medžlisa IZ Sanski Most. Upravo je to, ali i činjenica da su vrijedne džematlije Čaplja u proteklom periodu uređivale svoju džamiju i „obukli je u novo prelijepo ruho“ opredijelila odgovorne u Medžlisu da ona bude mjesto centralne mevludske svečanosti.

Naime, čestite džematlije Čaplja su u proteklom periodu poduzele niz aktivnosti na uređenju enterijera svoje džamije, koja je i do sada svojom ljepotom plijenila pažnju vjernika. Sada je unutrašnjost džamije dobila jedan sasvim novi izgled, ukrašena lijepo ispisanom kaligrafijom koju potpisuje kaligrafkinja Nermina Vehab Đulović iz Sarajeva.

Ukupni radovi u i oko džamije iznosili su blizu 50.000 KM, a vrijedi istaći da su sva sredstva prikupljena isključivo dobrovoljnim prilozima džematlija.

Na kraju mevludske svečanosti prisutnima se veoma nadahnutim vazu nasihatom obratio muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je o posljednjem Allahovom poslaniku kazivao kroz prizmu kur'anskih ajeta koji o Muhammedu, a.s., govore kao o čovjeku upotpunjenih moralnih vrlina i čovjeku čiji je život bio prožet Kur'anom.

Čestitao je uvaženi Muftija vrijednim džematlijama ovog džemata na njihovoj brizi o džamiji, kao i imamu na predanom i požrtvovanom radu u ovom džematu, o čemu najvjernije svjedoče njegovi dosadašnji rezultati, posebno na polju mektebske nastave.  

Nakon dove koju je proučio Glavni imam, sve prisutne imame je njihov kolega iz Beča, Ishak ef. Ahmetović, darovao novoizišlom knjigom „Islamske vrijednosti“ autora Ishaka ef. Sedića, imama u penziji.

Na kraju, donosimo vam galeriju fotografija čapljanske ljepotice u novom ruhu…

Podijeli