Ajdin Halilić iz Sanskog Mosta postao hafiz Kur’ana časnog

Jučer, 09. februara 2022/09. redžeba 1443. h. godine, godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posljednje sure časnog Kur’ana proučio je Ajdin Halilić, sin Suvada i Feride iz Sanskog Mosta, i time stekao časnu titulu “hafiza Kur’ana časnog”. 

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most je obradovan i počašćen saznanjem da je Ajdin svoje formalno obrazovanje krunisao na najljepši mogući način naučivši napamet kompletan Kur’an i stekavši ovu plemenitu titulu. To formalno obrazovanje i rast u Vjeri započelo je još Ajdinovim koracima u islam koje je napravio u džematu Zdena gdje su se njegovi roditelji ‘skrasili’ po povratku u domovinu iz SR Njemačke.

Ajdin Halilić je rođen 26.02.1998. godine. Mekteb je pohađao pred Osman-ef. Hasanbegovićem,, gdje je svoje mektebsko obrazovanje okončao svečanim hatmama.  

Nakon osnovne škole koju završava u Sanskom Mostu, Ajdin upisuje medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu, koju 2016. god. završava odličnim uspjehom. Nakon medrese upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, čijim svršenikom postaje 2020. godine, dobivši priznanje Univerziteta u Sarajevu „Srebrena značka“.

Odmah po diplomiranju, upisuje i master studij i trenutno je u procesu izrade master teze na spomenutom Fakultetu.

U toku studija, pored spomenutog uspjeha, značajno se istakao u oblasti vannastavnih aktivnosti i društvenog aktivizma, uzimajući učešće na raznim seminarima, takmičenjima, i dr.

Hifz je cijelo vrijeme (oko dvije i pol godine) učio pred hafizom mr. Špendi-ef. Fidanijem. 

Hifz je položio pred komisijom u sastavu: kurra hafiz prof.dr. Dževad Šošić, hafiz dr. Dževad Hrvačić, hafiz dr. Muhamed Čajlaković i hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić.

Preslušavanje hafiza Ajdina, tj. formalno polaganje hifza je trajalo petnaest dana, od 26. januara do 09. februara. U Centru za Kur’an i sunnet, u krugu porodice i prijatelja Ajdin Halilić je jučer napamet proučio posljednje kur’anske sure od  njih 114 i posljednje ajete od njih 6236 i time stekao najčasniju dunjalučku titulu “Hafizul-Qur’anil-Kerim”.

Ovom svečanom činu prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Sanski Most, prof. Mirza-ef. Žerić, te Senad-ef. Omić, imam džemata Zdena i Elmedin-ef. Mujkić, imam džemata Trnova.

Radosni smo da vas možemo obavijestiti da će, u danima pred nama, domaćin svečane hafiske dove za hafiza Ajdina Halilića biti Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, o čemu ćete biti posebno obaviješteni.

Upućujemo najiskrene čestitke i hajr dove hafizu Ajdinu , njegovoj porodici i muhaffizu.

Podijeli