Muftija bihaćki upriličio prijem za hafiza Ajdina Halilića

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je upriličio svečani prijem za novog hafiza Kur'ana Časnog Ajdina Halilića iz Sanskog Mosta. Prijemu su pored hafiza Halilića prisustvovali njegov otac Suvad, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić i mr. Nurija Jakupović.  Zbog opravdanih razloga, prijemu nije mogao prisustvovati muhaffiz hafiza Halilića hafiz Špendi-ef. Fidani.

Muftija Kudić je ovom prilikom ponovo izrazio najiskrenije čestitke hafizu Ajdinu, njegovim roditeljima i Medžlisu IZ Sanski Most, te sa svojim gostima razgovarao o tom putu hifza kojim prolaze hafizi, iskustvima kroz koja je on lično prolazio kada je učio hifz i o iskustvima njega kao muhaffiza hafizima Kur'ana Časnog.

„Iznimno sam sretan što učenje Kur'ana Časnog napamet dobija na velikom značaju i u naše muftijstvu. Tu svakako trebamo zahvaliti našim obrazovnim ustanovama; medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu i Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću. Islamska zajednica u BiH može biti ponosna i svakako se nadati boljoj budućnosti kada je u njenim redovima sve više onih koji se na poseban način uče i proučavaju Kur'an i uzimaju Božiju Knjigu za svog životnog vodiča. Još jednom čestitam hafizu Ajdinu Haliliću, njegovom cijenjenom muhaffizu hafizu Špendiju Fidaniju, njegovim roditeljima i svima koji su mu na tom putu pomogli i bili podrška u bilo kojem smislu.“ – poručio je muftija Kudić.

Hafiz Ajdin Halilić je iskoristio priliku i zahvalio se muftiji Kudiću na prijemu i na lijepim riječima kojima ga je počastio. Zahvalio se svome imamu iz mekteba, svojim profesorima u medresi i fakultetu, te roditeljima kojima duguje posebnu zahvalnost.

„Moj put hifza je krenuo kada sam naučio prve harfove kod svog imama Osman-ef. Hasanbegovića, koji mi je jedne prilike rekao: „Ja vidim u tebi hafiza Kur'ana. Dolaskom na Fakultet islamskih nauka i susretom sa prijateljima i brojnim profesorima hafizima, moja želja za hifzom se javila snažnija nego ikada. Svaki dan kada sam otišao kod svog muhaffiza i proučio pred njim ono što sam imao obavezu da pripremim, taj dan je za mene bio ispunjen, a kada ne uspijem, osjetio bi neopisiv nedostatak. Često sam govorio svojim prijateljima da se u mom životu ništa ljepše ne može dogoditi od čina polaganja hifza i kada bih odmah nakon toga preselio sa ovog svijeta, moj dunjaluk bi bio ispunjen. Ove misli su me obuzimale kada sam učio posljednje sure pred komisijom i u meni proizvele neopisive emocije.“ – izjavio je hafiz Ajdin Halilić

O svojim daljnim planovima hafiz Halilić ističe da je u fazi izrade master teze na katedri za šerijatsko pravo na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

„U narednih nekoliko mjeseci planiram otputovati u Njemačku na studentsku razmjenu i tamo dovršiti svoju master tezu. Potom se planiram vratiti, ako Bog da, u našu domovinu gdje želim svojim radom jačati svoju Islamsku zajednicu i služiti svom narodu u domenu mojih kapaciteta.“ – poručio je hafiz Halilić.

Hafizov otac Suvad je bio posebno sretan nakon ovog prijema i nakon svih tih emocija koje su došle u proteklim danima od njegovog sina hafiza Ajdina. S nama je podijelimo svoj doživljaj onoga kroz šta su prošli on i njegova supruga i na koji način je on sam doživio ovaj veliki mubarek u njihovoj porodici.

„Ajdin je od malih nogu iskazivao veliku želju za mektebom i učenjem sura. Smatram da je njegov odlazak u medresu značajno odredio njegov daljni put. Moj djed hadži Murat kada je bio na samrti pozvao je svoga sina, moga oca Salku, i rekao mu da ima veliku želju da Ajdin krene u medresu i zamolio moga oca da meni pomogne finansijski ako zatreba. Smatram da je to bila iskrena dova moga djeda koja je, siguran sam, pomogla da moj Ajdin završi medresu i fakultet i da postane hafiz Kur'ana Časnog. Mi kao roditelji smo ga u tome podržavali i držali smo se njegove preporuke da ne razglašavamo da on uči hifz, jer će njemu biti tada lakše. Posebno je bilo dirljivo kada je prije neki dan jedan Ajdinov prijatelj otišao po muštuluk kod njegovog djeda i nane, kojima također nismo ništa govorili. Sretni smo, Allahu zahvalni, ponosni  zbog svega ovoga što nam je naš sin priredio.“ – istakao je hafizov otac Suvad.

Muftija Kudić je ovom prilikom pohvalio aktivnosti Medžlisa IZ Sanski Most na polju podučavanja Kur'ana Časnog, a jedna od aktivnosti vrijedna pažnje i pohvale je svakako već tradicionalno takmičenje učenja sura napamet za djecu i omladinu, a koje se održava svakog prvog u novoj kalendarskoj godini. Zahvalio se glavnom imamu i predsjedniku medžlisa što su bili podrška hafizu Ajdinu i iskazao nadu da će i ubuduće ovaj medžlis činiti sve da unaprijedi učenje i podučavanje Kur'ana Časnog.

Napominjemo da je hafiz Ajdin Halilić pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH, u srijedu, 9.2.2022., cijeli Kur'an je proučio i tako stekao titulu hafiza Kur'ana. Njegov muhaffiz je bio hafiz Špendi-ef. Fidani.

Iz biografije:

Hfz. Ajdin Halilić, sin Suvada i Feride, rođen je 26.02.1998. god. u Mechernichu – SR Njemačka. Svoje porijeklo vodi iz Lišnje pored Prnjavora. Svoje prve spoznaje o vjeri u formalnom smislu stiče kroz pohađanje mekteba u džematu Zdena, kod svog imama Osman-ef. Hasanbegovića. Osnovnoškolsko obrazovanje završio je Sanskom Mostu, nakon kojeg upisuje medresu Reis Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu, koju 2016. godine završava odličnim uspjehom. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu je završio 2020. godine uz priznanje „Srebrena značka“ Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je u procesu izrade master teze na pomenutom fakultetu. Govori njemački, arapski i engleski jezik.

(muftijstvobihacko.ba)

Podijeli