Održana Skupština Medžlisa islamske zajednice Sanski Most

Danas (20.2.2022.) je u prostorijama centralne Hamzibegove džamije održana redovna izvještajna Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Sjednicom Skupštine je predsjedavalo radno predsjedništvo u sastavu prof. Asmir Džafić, predsjednik, Fadil Kaltak, zamjenik predsjednika i dr. Haris Islamčević, sekretar Medžlisa.

Skupštini Medžlisa su, pored džematskih zastupnika, u svojstvu gostiju, prisustvovali i muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić i općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

Tokom Skupštine zasupnicima su prezentirani godišnji izvještaji o radu službi Medžlisa Sanski Most za proteklu 2021. godinu, te predstavljeni planovi s općim smjernicama za rad u 2022. godini.

Važno je napomenuti kako su svi izvještaji dobili značajnu podršku prisutnih zastupnika.

Svi zastupnici iz džemata su ranije dobili pisane materijale sa detaljnim prikazom finansijskog poslovanja Medžlisa, a predsjednik Izvršnog odbora i Glavni imam su prezentovali deskriptivni izvještaj o najvažnijim aktivnostima u protekloj godini, svaki iz svoga djelokruga rada.

Iz izvještaja predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa:

U svome obraćanju prisutnim članovima Skupštine, predsjednik IO medžlisa, mr. Nurija Jakupović, konstatovao je kako je protekla godina obilovala brojnim aktivnostima. Izdvojio je aktivnosti na okončavanju svih administrativnih i drugih prepreka za najvažniji infrastrukturni projekat Medžlisa – izgradnju vakufskog tržnog centra čija je izgradnja u toku i odvija se u skladu sa planiranom dinamikom.

Isto tako, izgradnja džamije u prigradskom naselju Krkojevci odvija se prema planu i moglo bi se očekivati njeno skoro svečano otvorenje. Vlastitim sredstvima Medžlis je ove godine izvršio i detaljno renoviranje knjižare Medžlisa.

Predsjednik IO Medžlisa je istakao dobru saradnju sa općinskim, kao i kantonalnim strukturama vlasti, te izrazio zahvalnost za podršku koju pružaju aktivnostima Medžlisa, posebno u segment pružanja finansijske podrške manjim džematima.

Predsjednik IO Medžlisa je podsjetio prisutne na finansijski deficit koji je trenutno rukovodstvo zateklo svojim dolaskom,  te konstatovao da je ovu godinu Medžlis uspješno poslovao ostvarivši pri tom i značajan suficit.

U tom smislu, upoznao je prisutne čanove Skupštine kako je ove godine Medžlis uspješno okončao i sudski spor protiv bivšeg uposlenika Medžlisa i mutevelije Hamzibegovog džemata, Suvada Maleševića, protiv kojeg je rukovodstvo Medžlisa podnijelo krivičnu prijavu zbog otuđenja novčanih sredstava. Isti je priznao krivicu, presuđen je i proglašen krivim.

“Na kraju, možemo konstatovati da je naš četverogodišnji mandat koji se primiče svome kraju uspješno odrađen. Riješili smo mnoge probleme, izvršli smo finansijsku konsolidaciju Medžlisa, pokrenuli smo izgradnju najznačajnijeg infrastrukturnog projekta i nadam se vratili povjerenje naših džematlija u institucije islamske zajednice, što nam je bio najvažniji cilj”, zaključio je mr. Jakupović.

Iz izvještaja Glavnog imama:

Glavni imam je upoznao prisutne članove Skupštine o osnovnim vjerskoprosvjetnim aktivnostima zbog kojih je Medžlis Sanski Most ove godine na području bihaćkog muftijstva, hvala Allahu, prednjačio u više segmenata.

Naime, po prvi put od agresije Medžlis Sanski Most je na mektebskom takmičenju, na nivou bihaćkog muftijstva, ostvario zapažene rezultate osvojivši ekipno prvo mjesto. I ove godine je naš Medžlis ostvario najbolje rezultate i po pitanju ukupljenih sredstava zekata i sadekatul fitra u Bejltul mal Islamske zajednice, a i po pitanju akcije kurbana za naše medrese ostvario neočekivano najveći broj uplata.

Glavni imam je fokus rada i djelovanja stavio na mektebsku pouku i rad sa mladima, koji se realizuju kroz 30 mekteba, izvanmektebske aktivnosti, poput već tradicionalnog kur’anskog takmičenja za djecu i omladinu, kao i aktivnosti Mreže mladih.

Zbog ostvarenih rezultata u radu, najuspješnijim imamom i muallimom proglašen je Senad-ef. Omić, imam džemata Zdena.

Iz obraćanja Muftije bihaćkog:

U svome obraćanju, bihaćki muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić je, na prvom mjestu čestitao rukovodstvu Medžlisa na uspješnom i pozitivnom poslovanju. Podsjetio je prisutne zastupnike na dva temeljna cilja Islamske zajednice: da omoguće muslimanima život u skladu sa propisima svoje Vjere, te da promiču dobro i odvraćaju od zla kad god su to u prilici.

Muftija je naglasio i važnost svijesti i promicanja činjenice o tome da Islamska zajednica već desetljećima funkcioniše i radi na ovakav način – da delegati iz svih džemata jednog medžlisa na području cijele Zajednice imaju mogućnost detaljnog finansijskog i svakog drugog uvida u njen rad i poslovanje.

“Iako ćete nekad biti u prilici slušati i drugačije priče i kritike na račun rada odgovornih u Zajednici, vi ste najbolji svjedoci načina kako funkcioniše Zajednica. Zato vam preporučujem da nikada u svome radu ne zapostavite kur’anski princip: “I u poslovima zajedničkim se dogovarajte. Neka nam svima Dragi Bog bude najveća podrška na tom putu”, kazao je na kraju muftija Kudić.

Skupština je završena zajedničkim druženjem zastupnika uz kahvu i kolače u Hamzibegovom restoranu.

Podijeli