NA AHIRET PRESELIO IBRO-ef. HALILOVIĆ IZ DŽEMATA MODRA

Jučer je iznenada, na drugi dan Bajrama i na “Dan šehida”, na Ahiret preselio uposlenik našeg Medžlisa hadži Ibro-ef. Halilović, imam džemata Modra.

Ibro-ef. Halilović je bio “hodajuća džamija”, oličenje skromnog i čestitog imama koji je svoju imamsku misiju obavljao sa krajnjom posvećenošću, o čemu najvjernije svjedoče njegove džematlije i brojne generacije djece koju je podučavao dini islamu.

Od 1983. godine kada je završio Gazi Husrevbegovu medresu imamsku misiju je vršio na području medžlisa Zavidovići, Bosanski Novi i Vitez, a posljednje tri godine je proveo kao imam džemata Modra na području MIZ Sanski Most.

Najduži period svoje časne misije proveo je u džematu Kruščica, na području Medžlisa Vitez, gdje je Ibro ef. bio imam dvadeset devet godina.

Među kolegama na području tog Medžlisa ostao je prepoznatljiv po izuzetno posvećenom radu sa djecom gdje je u mektebu znao imati i do 200 mektebskih polaznika.

Prema riječima njegovog prijatelja i nekadašnjeg glavnog imama, Mihnet-ef. Mehmedovića, u svome radnom vijeku, Ibro-ef. je više puta bio nagrađivan za ostvarivane rezultate u radu sa mektebskim polaznicima, od nivoa Medžlisa gdje je više puta osvajao prva mjesta, do najvišeg nivoa Rijaseta gdje je njegov polaznik također osvajio prvo mjesto.

 Za svoj doprinos i posvećenost misiji, Ibro ef. je svojevremeno dobio i prestižno priznanje Travničkog muftijstva “Kasim-ef. Mašić”, a koje se dodjeljuje najuspješnijem muallimu za posebno zalaganje u radu, te izuzetan doprinos razvoju, promovisanju i afirmaciji mekteba i mektebske nastave.

Skroman kakav je u životu i radu bio, Ibro ef. je želio da posljednje godine radnog vijeka do penzije provede u džematu Modra pri našem Medžlisu.

Samo imami/muallimi znaju koliko odgovoran i požrtvovan rad u džematu, a mektebu posebno, ispunjava jednog imama, a s druge strane ga i “sagorijeva i troši”. Ibro se na tom polju svoga rada i djelovanja nije štedio.

U travničkom naselju Dolac na Lašvi izgradio je porodičnu kuću u kojoj je planirao provoditi penzionerske dane. Nakon zijareta šehidskom mezaristanu na “Dan šehida” u svome džematu Modra, sa hanumom je otišao u porodičnu kuću gdje mu je došao smrtni čas.

Rečeno je da “čovjek planira, a Allah određuje”. Kur’an nas uči i da je Božija odredba neizbježna, a da je Ahiret bolji i vječan je.

S tom kur’anskom istinom, u ime kolektiva imama Medžlisa Sanski Most, rukovodstva Medžlisa, kao i džemata Modra, porodici našeg kolege izražavamo iskrenu ta’ziju, moleći Milosnog Gospodara da ih obaspe lijepim saburom, te im podari osjećaj istinskog ponosa to su imali takvog sina, muža i oca, a da našem Ibri efendiji sve grijehe oprosti, ispit kaburski lahkim učini, a kada dođe Čas suđeni, da ga za njegov život ovodunjalučki džennet firdevsom nagradi.

Svi smo Allahovi i svi Mu se vraćamo!

Podijeli