Reagiranje – ŠUŠNJAR”

    Reagiranje povodom iskrivljavanja historijskih činjenica vezanih za Spomenik žrtava fašizma "ŠUŠNJAR" u Sanskom Mostu.

                      Islamska zajednica u Sanskom Mostu je neprijatno iznenađena malodušnošću pojedinaca, pa i nihilizmom odgovornih subjekata za zaštitu historijskih spomenika kada dozvoljavaju iskrivljivanje historijskih činjenica, te ne reagiraju u smislu da su na Šušnjaru ukopani, pored Srba i Jevreja i Bošnjaci muslimani, koji su itekako bili žrtve fašističkog terora.

                        Najnoviji istup prof. Lukića, kada je na samom stratištu izjavio da na lokalitetu Šušnjara nema ukopanih muslimana, iritira porodice žrtava, jer je prava istina, a to znaju svi Sanjani, da su prilikom gradnje spomenika « Šušnjar « upisana imena žrtava svih naroda i narodnosti. Iza ove tvrdnje stoje pisana dokumenta, ili još vrjednije, konsenzus svih građana sa ovog područja o tom pitanju, a koji je važio decenijama i sve do ovog rata. Da se ovdje radi o iskrivljivanju historijskih činjenica, ilustracije radi navodimo primjer da su na ovom lokalitetu ukopane rahmetlije: Muhić Vehid, Mujagić Jusuf, Nezirević Aziz, Èehajić Feko…, svi iz Sanskog Mosta ( ima ih još ), te da su prije ovog rata postojali simboli u vidu cvjetova, kao i pločice sa natpisom imena Bošnjaka – muslimana koji su položili svoje živote kao antifašisti 1943. godine. Nažalost, ova obilježja su u toku rata uništena.

                         Projekat objekta, odnosno popis sadržaja spomenika nije predvidio nikakva vjerska obilježja u smislu zajedničkog simbola za nedužne žrtve, osim onog za kojeg je postojalo suglasje svih građana, bez obzira na vjeru i naciju, a zna se koji su to simboli.

                          Međutim, danas na tom lokalitetu se nalazi krst visine oko 3 metra ( podignut u toku agresije na BiH ), a namijenjen je žrtvama srpske nacionalnosti iz II svjetskog rata. Iz navedenih razloga  Islamska zajednica u Sanskom Mostu zahtjeva od nadležnih organa zaduženih za brigu i zaštitu historijske baštine da spomen obilježje na Šušnjaru dovede u prvobitno stanje, onako kako je to projektom predviđeno, bez vjerskih simbola, a ukoliko to iz bilo kojih razloga nije moguće, a u cilju ispravljanja teške nepravde prema žrtvama fašizma, da se i Bošnjacima – muslimanima dozvoli postavljanje vjerskog obilježja ( nišana sa imenima žrtava ).

  Obzirom da je utvrđeno da se Bošnjacima – muslimanima, žrtvama fašizma II svjetskog rata,  koji su ukopani na lokalitetu Šušnjara, nažalost, nikada nije ni klanjala dženaza, obavještavamo i pozivamo vas na obavljanje iste na tom lokalitetu u petak, 29. 02. 2008. godine poslije džume-namaza u 13:30 sati.  

Mahsuz selam!

 

                                                                 

                                                                                                                           P R E D S J E D N I K

                                                                                                                             Mirsad ef. Spahić

Podijeli