MEDŽLIS SANSKI MOST I OVE GODINE DODIJELIO STIPENDIJE

MEDŽLIS SANSKI MOST I OVE GODINE DODIJELIO STIPENDIJE

Danas, 19.11.2016., u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most upriličena je dodjela stipendija za 16 učenika i studenata, u 2016/'17. godini, a koji se školuju u medresama ili studiraju na nekoj od islamskih visokoškolskih ustanova u BiH.

Prema riječima glavnog imama, mr. Husein ef. Kovačevića, MIZ Sanski Most od oslobođenja grada kontinuirano uspijeva stipendiranjem pomoći naše učenike i studente da  lakše slijede prvi imperativ islama: „Uči, proučavaj, studiraj“. Podsjetio je još da su i ove godine stipendije osigurane, na prvom mjestu doprinosom svih džematlija na sergiji koja se svake 27. noći Ramazana organizira za ovu namjenu, ali i zahvaljujući donatorima koji ovu aktivnost Medžlisa prepoznaju kao plemenitu i vrijednu podrške.

Inače, ovaj Medžlis je jedan od rijetkih u BiH koji ima ovako dugu tradiciju potpomaganja vrijednih učenika i studenata stipendijama, a ilustrativan primjer koji govori u prilog tome je i podatak da je prvi stipendista ovog Medžlisa (tada Odbor IZ-e) već u zasluženoj penziji.

Nirzad Karamujić, predsjednik IO Medžlisa Sanski Most, napominje da je ove godine ukupno podijeljeno 16 stipendija. Istakao je kako se radi o jednokratnim stipendijama za jednu školsku/akademsku godinu i ona za studente iznosi 900 maraka, za odlične učenike medresa 600, a vrlodobre 500 maraka. Prednost ovih stipendija je, kako je istakao Karamujić, što ne ograničavaju stipendiste da konkurišu i na drugim mjestima kako bi dobili eventualno ješ negdje stipendiju.

Naglasio je i to da su svi stipendisti potpisali Ugovor sa Medžlisom u kojem su, između ostalog, prihvatili da će se truditi svojim znanjem i društvenim aktivizmom biti od koristi široj društvenoj zajednici, tj. džematima iz kojih dolaze.

Umjesto nekih studenata-ica koji zbog obaveza na fakultetima nisu mogli danas prisustvovati svečanoj dodjeli, bili su njihovi roditelji koji nisu krili zadovoljstvo činjenicom da im je Islamska zajednica podrška u školovanju njihove djece koja će sutra, ako Bog da, biti podrška Islamskoj zajednici u njenom radu i djelovanju.

www.medzlis.info

 

 

Podijeli